Su-24 Fencer
از اوائل دههء 1960، فقدان یک بمبافکن تاکتیکی، در سازمان رزم نیروی هوایی اتحاد شوروی احساس میشد. پس از حملهء موفقیتآمیز نیروی هوایی اسرائیل در ژوئن 1967، که منجر به نابودی کامل توان نیروی هوایی اعراب شد و به کارگیری تاکتیک پرواز در ارتفاع پست، که منجر به غافلگیری کامل سیستمهای راداری پدافند اعراب گردید، نیاز به یک بمبافکن تاکتیکی که قادر باشد در ارتفاع پست پرواز کرده و به دور از پدافندهای زمینی و هواپیماهای شکاری غرب، عملیات ضربتی خود را به انجام برساند، در نیروی هوایی شوروی و همپیمانان آن احساس گردید. نیروی هوایی مصر که تا سال 1973، از تجهیزات نظامی روسی بهره میبرد، در جریان درگیریها با اسرائیل، هیچگاه به موفقیتی دست نیافت. هواپیماهای ضربتی روسی نظیر سوخوی7، 20 و 22 در برابر فانتومهای اسرائیلی، همواره از پیش بازنده محسوب میشدند. جنگندههای ضربتی سوخو، نه از نظر آویونیک و نه از نظر تواناییهای رزم هوایی، به پای فانتومهای اسرائیلی نمیرسیدند.
در اوائل دههء 1960، برنامهء ساخت سوخوی24 جهت جایگزینی هواپیماهای قدیمی Ilyushin Il-28 و Yakovlev Yak-28 در اتحاد شوروی آغاز گردید. مشخصات مورد نیاز که باید در ساخت هواپیمای جدید لحاظ میشد، به سال 1964 اعلام گردید: هواپیمایی ضربتی، با قابلیت انجام عملیات در هرگونه شرائط آب و هوایی، با قدرت دستیابی به سرعتهای مافوقصوت در ارتفاعات پست و دارای استاندارهایی بالایی در ناوبری و انجام حملات بسیار دقیق علیه اهداف زمینی.
جهت دستیابی به حداقل مسافت جهت برخاست از روی باند، شرکت سوخو، همانند رقیب خود، شرکت میگ، که در طراحی هواپیمای میگ23 از بالهای متغیر استفاده کرده بود، و همچنین در راستای طرح هواپیمای ضربتی سوخوی17، در طراحی هواپیمای جدید خود نیز از بالهای متغیر استفاده نمود. هواپیمای جدید شرکت سوخوی، اولین پروازش را به سال 1970 به انجام رسانید و شایستگی خود را جهت تولید انبوه به اثبات رساند. تا سال 1981، تحلیلگران غربی، هواپیمای ضربتی جدید شوروی را سوخوی19 یا Su-19 مینامیدند.
با تولید انبوه هواپیمای جدید ضربتی شرکت سوخو با کد Fencer-A که پرواز اولیهاش را به تاریخ دسامبر 1971 به انجام رسانده بود، این هواپیما، به سال 1974 رسمن وارد خدمت در نیروی هوایی اتحاد شوروی گردید. تا پنج سال پس از ساخت سوخوی24، مقامات ناتو، هنوز تصویر روشنی از این جنگنده در اختیار نداشتند، تا اینکه این هواپیما، به خدمت نیروی هوایی آلمانشرقی درآمد. در آن زمان بود که نام سوخوی24، همانند میگ25، در غرب، وحشت ایجاد میکرد. بر خلاف تحلیلگران نظامی غرب که به سوخوی24 نام Fencer اطلاق کرده بودند، خدمهء روسی سوخوی24 به دلیل ظرفیت و توانایی بالای این هواپیما در بارگذاری و تطبیق انواع مهمات، به این جنگنده نام Chemodan (چمدان یا ???????) داده بودند.
اف111 ، سوخوی24 و پاناویا تورنادو
بمبافکن سوخوی24 اغلب با بمبافکن آمریکایی F-111 قیاس میشود، اما با وجود تشابه ابعاد آن با اف-111، سوخوی-24 به هیج وجه با جنگندهء اف-111 در زمینههای برد پروازی و میزان قابلیت بارگذاری مهمات برابری نمیکند و از اف-111 ضعیفتر است. قابلیتهای سوخوی24 بیشتر به جنگندهء ضربتی Panavia Tornado شباهت دارند، هرچند که ابعاد تورنادو نیز از سوخوی24 کوچکتر است، اولی بازهم به دلیل موتورهای کم کشش و بسیار پرمصرف نصب شده در سوخوی24، از تورنادو نیز در وجه برد و قابلیتهای پروازی عقب میماند!
سوخوی24، در انواع گوناگونی عرضه شده است که هرکدام در ناتو، به اسامی خاص معروف هستند. طراحی بهترین و کاملترین مدل سوخوی24 که Fencer-D یا Su-24M نامیده میشود، از سال 1978 آغاز شد و به سال 1983، این مدل رسمن وارد خدمت در نیروی هوایی شوروی گردید.
دو مدل ویژهء سوخوی-24 که از روی مدل M اقتباس شدهاند، عبارتند از :
Su-24MR Fencer-E
هواپیمایی است مخصوص عملیات شناسایی با تجهیزات پیشرفتهء عکاسی، فیلمبرداری و شنود که توان دقیق آن تاکنون پوشیده مانده است.
Su-24MP Fencer-F
جمع آوری کنندهء ELINT یا ELectronic Signals INTelligence (جنگندهای ویژهء شنود و جمعآوری سیگنالهای الکترونیکی) جهت شناسایی رادارها و سیستمهای دفاع هوایی دشمن.
Su-24MK
MK، گونهء صادراتی جنگندهء Su-24M بر اساس کاهش قابلیتهای Su-24M.
اولین کاربرد نظامی سوخوی24 به سال 1984 و در جنگ افغانستان به وقوع پیوست. به دنبال آن، سوخوهای24 روسی در جریان بحران چچن در دههء 1990، به کار گرفته شدند. اما دقت بمباران این بمبافکن، در جریان جنگ با شورشیان چچن، بسیار مورد انتقاد قرار گرفت، زیرا در طراحی سوخوی24، اصل بر دقت هدفگیری بوده است که متاسفانه در چچن، بمبارانهای گستردهء انجام شده توسط سوخوی24، اغلب منجر به تلفات و خسارات زیاد به غیرنظامیان گشته است.
تاکنون تعداد 1200 فروند از گونههای مختلف سوخوی24 برای اتحاد شوروی ساخته شده است. امروزه تعداد قابل توجهی از این هواپیماها، در خدمت کشورهای آذربایجان، بلاروس، قزاقستان، روسیه، ازبکستان و اوکراین قرار دارند. تقریبن تعداد 577 فروند سوخوی24 عملیاتی در اختیار روسیه قرار دارد که تعداد 447 فروند به نیروی هوایی روسیه و 130 فروند دیگر نیز به نیروی دریایی روسیه تعلق دارد. حدود 300 فروند سوخوی24 هنوز در سازمان رزم نیروی هوایی روسیه فعال هستند که طبق برنامهریزی انجام شده، قرار است به زودی با بمبافکنهای سوخوی34 جایگزین گردند؛ ضمن اینکه جهت جایگزینی سوخو24 های نیروی دریایی روسیه، نمونهء دریاپایهء سوخوی34 یعنی Su-32FN طراحی و در نظر گرفته شده است.
اگرچه سوخوی24 در زمان خود، به دلیل ناآشنا بودن، جنگندهای ترسناک برای جهان غرب تصور میشد، اما امروزه، به دلیل نقائص و ضعفهای گوناگون، در حال جایگزینی با جنگندهء ضربتی پیشرفتهء Su-34 Fullback میباشد. برای مثال سوخوی24 به دلیل بهرهگیری از موتورهای پرمصرف، دودزا و بسیار پر سر و صدای توربوجت، برد پروازی اندکی دارد که این امر، برای یک بمبافکن تاکتیکی که جهت رقابت با اف111 آمریکایی ساخته شده است، بسیار نامطلوب محسوب میشود. سوخوی24، از نظر آئرودینامیکی، بسیار به جنگندهء MiG-23 Flogger شباهت دارد، اگرچه سوخوی24 اساسن بزرگتر است. بالهای متغیر سوخوی24، بر شانههای این بمبافکن سوار شدهاند و در حالت کاملن جمع شده، زاویهء 69 درجه دارند.